سفارش تبلیغ
صبا ویژن
 
 
خلاقیت، تقویت هوش و حافظه
 
 
هر که بى محابا به مردمان آن گوید که نخواهند ، در باره‏اش آن گویند که ندانند . [نهج البلاغه] 
»» موانع خلاقیت در محیط خانواده 1- تاکید بیش از حد والدین بر ه

موانع  خلاقیت  در محیط خانواده
1- تاکید بیش  از  حد والدین  بر هوش  و حافظه ی کودک
بسیاری  از والدین ،ناآگاهانه  کودک خود را  فقط  با هدف  تقویت  مهارت های  حافظه ای  و انباشتن  ذهن  وی   از  اطلاعات لغوی  ،تربیت  و هدایت می کنند و برای  حافظه و هوش  کودک   اهمیتی  بیش  از حد  قائل  می شوند.این گروه  از والدین  بدون  در نظر گرفتن  این  اصل  تربیتی مهم که تنها  اطلاعات عمومی و داشتن  حافظه ی قوی  برای  تکامل  و رشد فکری  و باروری  استعدادهای  کودک  کافی  نیست ، با اصل  قرار دادن  هوش  و حافظه ی کودک ،از  پرورش  سایر  توانمندیهای  ذهنی  و روانی  کودک  خود  که مهم ترین  آن ها  تفکر خلاق  است ، غافل  می مانند.
2- ایجاد  رقابت  میان کودکان
معمولا  رقابت  میان کودکان  وقتی  پدید می آید  که:
الف : نوعی  ارزیابی  و رتبه بندی  توسط  والدین  وجود داشته  باشد .
ب- پاداشی یا جایزه ای  در میان باشد .
معمولا  کودکان  چنان چه  احساس کنند  که کار  آن ها توسط  والدین  مورد ارزشگذاری  قرار خواهد  گرفت  و یا  به بهترین کار جایزه  یا پاداش  داده خواهد  شد،بیش  از آن که  به انجام   بهتر کار  بیاندیشد،به کسب  آن جایزه  فکر می کنند. ضمن این که  گاهی  این رقابت ها به  ستیزه  جویی میان کودکان  تبدیل می شود و  سبب می گردد  تا آن ها  نتوانند  از توانایی ها و استعداد های واقعی  خود استفاده  کنند.
3- تاکید  افراطی  بر جنسیت کودک
تاکید  بر جنسیت  کودک  و تمایز  قائل  شدن  زیاد میان  دختر  و پسر  یکی از موانع  مهم رشد  خلاقیت  کودکان  در گروهی  از خانواده هاست .در برخی  از فرهنگ ها  بسیاری  از دختران  و پسرانی که  از تفکر هایی  خلاق  برخوردار  هستند،به  سبب ملزم  شدن   به رعایت  پاره ای  از مقررات  و هنجارهای از پیش  تعیین  شده  و هم چنین  به دلیل  قرار گرفتن  در نقش  های  قالبی  که فرهنگ  و محیط بر آن ها  تحمیل  کرده ،علائق  و تمایلات  خلاقانه  خود را سرکوب  می کنند و در نتیجه  به تدریج  دچار  تعارض  شده  و خلاقیت  آن ها  از بین  می رود.
4-قرار دان  قوانین  خشک و دست و پا گیر  در منزل
بسیاری  از والدین  برای  کودک  خود  قوانین  و مقررات  خشک  و محدود کننده ای   نظیر   تعداد  ساعت های  درس  خواندن  در روز ،راس  ساعت  معین خوابیدن ،استفاده  از لوازم  خاص  و ...  قرار می دهند . پدید آوردن  چنین شرایطی  در منزل  و اصرار  و پافشاری  بر رعایت  آن ها  از جانب  کودکان ،سبب  می  شود  کودک  تدریجا  به کلیشه ای و تکراری   رفتار  کردن   عادت  کند.  باید  توجه   داشت  که افکار  و رفتارهای  کلیشه ای  و تکراری  نقطه ی  متضاد  خلاقیت  است .

5- عدم  آشنایی  والدین  با مفهوم  واقعی  خلاقیت

عدم آگاهی  و شناخت  برخی والدین  از فرآیند   رشد خلاقیت  در کودکان  و مطالعه نکردن  آن ها  در این زمینه ،سبب می  شود  آن ها  هیچ گاه  نتوانند  برای  پرورش  و شکوفایی  خلاقیت  خود  برنامه ریزی  و اقدام  صحیحی  نمایند  و به این ترتیب  ناخواسته   سبب می  شوند  استعداد های  خلاق  کودک آن ها به هدر  رود.

6- انتقاد  مکرر  از رفتارهای  کودک

ارزیابی  پی در پی  رفتارهای  کودک  و زیر  ذره بین  قرار  دادن  و انتقاد  از کارهای او  در خانواده ،آزادی ،امنیت  خاطر  و اعتماد به نفس  کودک را مختل  می  سازد و ترس  از اشتباه  را در وی  تقویت می کند.این  ترس  چنان چه  در کودک  حالت مرضی  پیدا کند ،جرات  ابراز   هرگونه  اندیشه ی جدید  و یا انجام کارهایی که در عین  خلاق  بودن   احتمال وجود  اشتباه  نیز  در آن ها  وجود دارد  را در کودک از بین  می برد و به  این  ترتیب  خلاقیت  کودک  که لازمه اش  داشتن  آزادی و امنیت خاطر  در محیط  خانواده  و ریسک پذیری  و عدم ترس از اشتباه  می باشد،با مانع  روبه رو می گردد.

 7-بیهوده  شمردن  تخیلات  کودک

تخیل کودک   اساس  خلاقیت اوست و چنانچه تخیلات  و رویاهای  کودک مورد بی  توجهی ،تمسخر و یا  بیهوده  انگاشتن  از جانب  والدین  شمرده  شود ،در واقع  سرچشمه ی خلاقیت او  خشکانده  شده  است .

محکوم کردن  خیال  پردازی  کودک و وادار نمودن  او به  واقع بینی  در خانواده  نگرش  و شیوه ای  کاملا  اشتباه  است  و برای   بذر  حساس  و زود رنج  خلاقیت  کودک ،آفتی  مهلک  محسوب می شود.

 8-عدم  شناسایی  علائق  درونی  کودک

بسیاری  از کودکان  خصوصا در  سنین  پایین ،از  علائق  و کشش های  خود نسبت به موضوعات  و پدیده های اطلاع  روشنی ندارند  و یا  این که  نمی توانند آن را به زبان  بیاورند .این موضوع  از مواردی  بسیار حساس بشمار  می رود  که باید  از همان  دوران کودکی  مورد توجه  والدین  قرار گیرد .خانواده هایی  که نسبت  به این موضوع  بی  تفاوت  هستند  و سعی  نمی کنند انگیزه ها  و موضوعات  مورد علاقه ی کودک  خود را شناسایی  و کشف  کنند ، ناخواسته  فرصت  های  زیادی  را  برای  رشد خلاقیت  کودک  از وی  سلب می کنند.

9-عدم وجود حس شوخ طبعی  در محیط منزل

شوخ  طبعی  از  شاخص  های  مهم  خلاقیت  به شمار  می  رود  و وجود  حس شوخ  طبعی  در فضای  خانواده  بسیار حائز  اهمیت  است ، زیرا  مستقیما  به رشد  خلاقیت  کودک  کمک می کند. اما  در خانواده هایی که فضای  زندگی  آن ها خشک ،رسمی و جدی  است ، زمینه ای  برای  بروز  حس  شوخ طبعی کودک  به وجود  نمی  آید  و در  نتیجه  در چنین  محیطی بسیاری  از کشش های  خلا قانه ی کودک  پنهان می  ماند.

 

10-تحمیل  نقش  بزرگ سال به کودک

بسیاری  از والدین  علاقمند  هستند که کودک  ان ها سریعا  رشد کند  و کودکی  خود  را پشت  سر  بگذارد.آن ها گاهی  برای  تسریع این امر  سعی می کنند  با کودک خود  همانند بزرگسالان رفتار کنند  و به تبع  آن از کودک  خود توقع  ایفای نقش هایی بزرگ تر  از محدوده ی  سنی  آن  ها را دارند.تحمیل  نقش  های  کاذب  بزرگ سالی  به کودکان ،روند  رشد اجتماعی آنان را مختل می  سازد و سبب  پدید آمدن  رفتارهای  نابه هنجار و تصنعی در آن ها می گردد  و همین امر  باعث  از بین رفتن  بسیاری  از استعدادهای  خلاق  دوران  کودکی  می گردد
به  تخیل  کودکان  خود پروبال  بدهید؛ آن وقت  از  پرواز بلند آن ها  شگفت زده  خواهید شد.
****
منبع : کتاب  " کلاس  خلاقیت   "-سلیمانی ،افشین  « کلاس  خلاقیت » انتشارات  انجمن  اولیاء و مربیان .تاریخ انتشار :1381تابستان . چاپ  اول.  تیراژ :  5000  جلد



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محمود ( پنج شنبه 90/12/25 :: ساعت 2:3 عصر )

»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ

چگونه ضریب هوشی کودکم را افزایش دهم تا جزو تیزهوشان شود
2روش براچگونه ضریب هوشی کودکان را افزایش دهیم؟
پنج توصیه غذایی برای افزایش هوش
2روش برای تقویت هوش نوزاد
عوامل موثر در توانمندی های ذهنی افراد
مراحل رشد و نمو + عوامل موثر در رشد + تکامل حرکتی + رشد ذهنی نوز
توصیه برای افزایش ضریب هوشی کودکان
میوه های افزایش دهنده ی هوش و حافظه
چه اعمالی موجب تقویت هوش و حافظه می شوند...؟
10غذا برای تقویت هوش!! غذاهایی که می خوریم علاوه بر اینکه در تنا
دنیای آموزش کودکان ( آموزش زبان کودکان + تقویت هوش کودکان + داست
روشهای عملی تقویت ذهن کودکان شاید به عنوان والدین کودکان پنج ت
راه های پایه ای افزایش آی کیو کودک خیلی از والدین برای این که
تقویت هوش نوزادان 6 تا 24 ماهه با Giggles Computer Funtime for..
راه های پایه ای افزایش آی کیو کودک
[همه عناوین(70)][عناوین آرشیوشده]


تمرین نقاشی کودکان برای تقویت قوه تخیل، آیا پول می‌تواند شادکامی[19] . آیا پول می‌تواند شادکامی به ارمغان آورد؟ آیا ثروتمندان شادتر از[2] . نکته برای اینکه در محل کار کارآمدتر و شادتر باشیم آیااز محل ‌کا[2] . یک بچه‌ باهوش تحویل جامعه دهید . کار تیمی چیست؟ ? تیم چیست و چه تفاوتی با گروه کاری دارد؟ ? چند ن . کارآفرین اجتماعی موفق چه ویژگی هایی دارد؟ این روزها بسیاری از ف . کارآفرینی اجتماعی یعنی چه ؟ واژه ی کارآفرینان اجتماعی طیف وسیعی . کودک باهوش چگونه درست می شود؟ . « فرصت طلبی » در مدار فرصت تاکنون طی دو مرحله به بررسی موضوع مدا . 10غذا برای تقویت هوش!! غذاهایی که می خوریم علاوه بر اینکه در تنا . 2روش براچگونه ضریب هوشی کودکان را افزایش دهیم؟ . 2روش برای تقویت هوش نوزاد . آغازی برای موفقیت ، ایجاد انگیزش به همراه شکل گیری ساختارهای حما . آموزش بزرگسالان بر مبنای ساده سازی مفاهیم پیچیده علمی یکی از موا . آموزش علوم به کودکان و تاثیر آن بر خلاقیت امروزه روانشناسان بر . اسباب بازی به فعالیت های خلاقیت آمیز کودکان کمک می کند انتخاب ن . برنامه ریزی منابع سازمانی ( ERP ) خلاصه استفاده از سیستم های اطل . پنج توصیه غذایی برای افزایش هوش . تقویت هوش نوزادان 6 تا 24 ماهه با Giggles Computer Funtime for.. . تقویت هوش کودکان . تکامل حرکتی . تمرین نقاشی کودکان برای تقویت قوه تخیل آیا می دانید طرح ها و عکس . توصیه برای افزایش ضریب هوشی کودکان . جایگاه مدار فرصت کتاب تفکر استراتژیک را ورق می زنم و هوشمندی است . چگونه زندگى خود را تغییر دهیم؟ به لیست تغییراتى که مى‌خواهید د . چگونه ضریب هوشی کودکم را افزایش دهم تا جزو تیزهوشان شود . چه اعمالی موجب تقویت هوش و حافظه می شوند...؟ چه اعمالی موجب تقوی . خلاقیت، مبانی و موانع نظام آموزشی، تاحدودی ‌نوعی یک شکلی و یکدس . داستانهای آموزنده ی انیمیشن ) - اورجینال قیمت: 125,000 . دانش خلاقیت شناسی تریز (TRIZ) و مهندسی اختراع و نوآوری دکتر سید . درباره علم خلاقیت شناسی Creatology « خلاقیت شناسی » واژه ای است . دنیای آموزش کودکان ( آموزش زبان کودکان . رابطه ورزش و طول عمر در یک تحقیقات گروهی از افراد بالای 50 سال . راه های پایه ای افزایش آی کیو کودک . راه های پایه ای افزایش آی کیو کودک خیلی از والدین برای این که . رشد ذهنی کودکان . رشد ذهنی نوزادان . رشد کنترل ادرار رشد ذهنی نوز . روشهای عملی تقویت ذهن کودکان . روشهای عملی تقویت ذهن کودکان شاید به‌ عنوان‌ والدین‌ کودکان‌ پ . عدم حضور الکترونیکی روی اینترنت عین مرگ است این مقاله را در پاس . عوامل موثر در توانمندی های ذهنی افراد . عوامل موثر در رشد . مدیریت در قرن 21 مدیریت اثربخش منابع، مفهومی است که به گفت? دان . مراحل رشد و نمو . موانع خلاقیت در محیط خانواده 1- تاکید بیش از حد والدین بر هوش و . میوه های افزایش دهنده ی هوش و حافظه . نقش اینترنت در خلق ارزش مقدمه امروزه کاربرد و استفاده از اینترن . نقش بازی در رشد کودکان درباره فواید بازی و نقش آن در پرورش جسم . نقش بینش فرصت آفرینی در دگرگونی مزیت های رقابتی در تعریف مزیت ر . نقش مدیریت درکاهش تعداد حوادث در محیط کار یکی از وظایف مدیران د . نه روش متفاوت افراد موفق چرا شما در رسیدن به برخی از اهدافتان بس .